45 min. | Ilość porcji: 2
131 g pasztetu Firmowego Profi
4 łyżki ajvaru
100 g serka śmietankowego
2 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz do smaku
Mały pęczek natki pietruszki lub szczypiorek
1 płat gotowego kruchego ciasta
1 rozmącone jajko do posmarowania rogalików
Odrobina siemienia lnianego do posypania
Czas pieczenia 25 minut 180 °C
W misce połączyć pasztet firmowy Profi z ajvarem, serkiem śmietankowym, posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Bułkę tartą uprażyć na suchej patelni na złoto i dodać do masy – doda aromatu i będzie przyjemnie chrupać. Całość schłodzić. Ciasto kruche podzielić na 8 kwadratów, każdy wypełnić 1 łyżką chłodnej masy. Zawijać w proste rogaliki, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, można posypać ziarenkami siemienia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190° C przez 20 minut. Rogaliki można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!